SuperSul+ Sól która leczy?
Staramy się, aby każdy nasz posiłek nawet ten najmniejszy smakował najlepiej nam i naszym najbliższym, dlatego korzystamy z różnych przepisów i dodajemy do niego przyprawy. To naturalne, że dbając o siebie i o innych chcemy, żeby nasze jedzenie nie tylko smakowało, ale miało jak najwięcej witamin i minerałów niezbędnych do zdrowego funkcjonowania organizmu.
Nie wszystkie jednak przyprawy są zdrowe, a nadużywanie niektórych prowadzi do chorób organizmu. Powszechnie znanym faktem jest, że używamy za dużo soli. Zgodnie z badaniami WHO i lekarzy, Polacy używają średnio od 2 do 3-razy za dużo soli dziennie, w stosunku do maksymalnej zalecanej ilości.
Nadmiar soli ma bardzo poważne konsekwencje zdrowotne i może prowadzić do nadciśnienia, problemów z układem krążenia, nerkami i refluxu. Nieleczone objawy tych chorób i związanych z nimi komplikacji mogą prowadzić aż do śmierci. Pomimo tych niepożądanych skutków ciężko nam żyć bez soli i nie wyobrażamy sobie codziennego gotowania bez niej.

Na ratunek zdrowiu! SuperSul+ w każdej kuchni!
W ciągu 7 lat prac badawczych nad SuperSolą przebadano kilka tysięcy minerałów, soli mineralnych, roślin, analizując ich skład chemiczny, to jak mocno wpływają na słony smak i czy nie powodują zaburzenia innymi smakami wywołując niepożądane efekty. Wynikiem tych badań jest unikatowy produkt, którego innowacyjna receptura ma w sobie ważne dla zdrowia pierwiastki i minerały, a nie głównie sód. Dzięki temu produkt pozwala utrzymać w organizmie równowagę sodowo-potasową, która jest kluczowa dla prawidłowego działania układu krążenia. Poza potasem SuperSól zawiera moc innych minerałów i mikroskładników, takich jak magnez, żelazo, miedź, cynk, jod, molibden, witamina B12 i inne.
chlorek sodu



Zdrowie czerpane z natury
W przeciwieństwie do suplementów diety, w SuperSoli nie występują żadne substancje wypełniające lub powlekające. Jest to produkt w 100% naturalny. Konsument może się zastanawiać: Skoro sól zabija, to dlaczego nie usunęliśmy z niej całego sodu? Na to pytanie odpowiada nam Jacek Stanisławski, kierujący badaniami nad SuperSolą:
„Sód jest niezbędny do życia, to jego nadmiar zabija. Okno życia dla soli to dzienne spożycie soli na poziomie co najmniej 1,5 grama i równocześnie nie więcej niż 5 gramów. Niedobór sodu może prowadzić do arytmii, utraty przytomności, i w skrajnym przypadku do śmierci. Jesteśmy dziś w stanie przygotować Sól Zero, bez sodu, lub z śladową ilością sodu, jednak wtedy jeżeli ktoś by przygotowywał tylko świeże nieprzetworzone jedzenie używając tylko Soli Zero, to bez dodatkowej suplementacji sodu wystawiał by się na poważne ryzyko zdrowotne. SuperSól ma optymalne proporcje, tak by każdy kto używa naszej może być pewny, że spożycie sodu jest na odpowiednim poziomie”.
Do tej pory na rynku nie istniał żaden alternatywa dla klasycznej soli, której smak odpowiadał naszym przyzwyczajeniom. Jak mówi Krzysztof Włodarczyk, prezes Polskich Warzelni Soli i pomysłodawca SuperSoli:
„Pragnąłem stworzyć produkt, który będzie ludziom pomagał i podnosił komfort życia. Jak mówił Hipokrates – >>Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem<<. Podczas prac badawczych nad opracowaniem SuperSoli marzyłem o tym, że uda nam się uratować chociaż jedno życie, dzięki obniżeniu ilości sodu spożywanego w pożywieniu. Jednak żeby ludzie chcieli ograniczyć ilość sodu trzeba im było zaproponować coś w zamian, żeby potrawy były smaczne i chętnie spożywane”.